Pühad on lähenemas ja see tekitab igale perenaisele hulgaliselt tegemisi juurde, nii ka minule. Arvestades, et ma olen isetegija ja mul on kindel veendumus, et tehes kõik asjad nullist on tulemus igal juhul parem kui poelettidelt koju tuues, seega tuleb ka piparkoogitaigen ise valmis teha. Et mitte lapsi päev enne pühi taignarullimisega koormata, mõtlesin, et alustan sel aastal varem ja tegingi seda juba täna.
Omal ajal sai parandatud poest ostetud taignaid ja piparkoogid polnud minu jaoks ikkagi päris õiged, siis sai internetist retsepte otsitud ja lõpuks leidsin oma vanaema kokaraamatu vahelt käsikirjas retsepti, mis pidi juba sel ajal vana olema, nii et jumal teab millal see retsept kokku on kirjutataud aga paremaid piparkooke pole ma eladeski saanud.
Minu tingimused piparkoogile on, et piparkook peab olema õhuke, krõbe ja samal ajal suus sulama, sel peab olema piisavalt vürtse ja tuntavalt võid. Ja voila: siin see kõik ongi.
Piparkoogitegu alaku!
Jagan teiega seda retsepti, sest mida rohkem häid piparkooke maailmas on seda toredamad on kõigi jõulud ja seda rõõmsam ja rahulikum on järgmine aasta ka, nii et üleüldise õnne nimel on siin minu vanaema piparkoogi retsept:
Retsept 2 kilo taigna jaoks
- 500g suhkrut
- 0,4l keevat vett
- 266g võid
- 1kg nisujahu
- 1,5tl soodat
- 1/4 muskaatpähklit
- 0,5tl nelki
- 0,5tl vürtsi
- 0,5tl jahvatatud pipart
- 4tl kaneeli
- 1/3tl kardemoni
- 1 apelsini riivitud koor
Ma alustan sellega, et kaalun ja mõõdan asjad välja:
- 166g suhkrut panen paksu põhjaga potti
- 200ml vett panen keema
- 344g suhkrut ja 200ml vett segan kergelt kuumutades siirupiks
- Mõõdan välja, segan kokku maitseained ja jahvatan need peeneks, olen uhmrit ka kasutanud aga viimasega ei saa nii peenikest maitseainete segu ja taignasse võivad tükid jääda.
- riivin apelsinikoore ja kaalun valmis või
Nüüd panen suhkru karamellistuma ja hoian keeva vee ka ligi. Segan suhkrut, et kõik tükid ilusti sulaksid ja ootan kuni karamellisegu pruunistub. Kui see juba mullitab ka segades ja mullid on tumeoranžid siis võib valge taldriku või paberi peale tilgutada, et vaadata, kas värv on õige. Ettevaatust, et üle ei kõrvetaks, muidu tuleb kibe kõrbemaitse ka piparkookidele., kui karamell on õiget värvi siis lisan ettevaatlikult keeva vee. Peab arvestama, et see keeb kiiresti üle, hoidu ennast kõrvetamast!
Lisan suhkrusiirupi ja maitseained, apelsinikoore ja või, ootan kuni või lahustub ja siis panen segu jahtuma. Kui segu on toasoe siis lisan jahu, millesse olen eelnevalt ka sooda seganud. Tainast tuleb segada kuni see on ilus läikiv ja ühtlane.
Taignast piparkookideni
Piparkoogitegu saab alata nädala pärast sest nii kaua peaks taigen maitsestuma. Tavaliselt olen piirdunud selle kahe kiloga aga igal aastal tundub, et seda on ikka väga vähe. Sel aastal tegin 4 kilo ja teen ikkagi varem valmis ühe satsi sest suu jookseb juba ammu vett. Kui sülti saab tehtud mitu korda aastas siis piparkoogid on nii pühad pühadeasjad, et neid teen ainult detsembris enne jõule.
Teeme GLASUURI ka ise
- 1/2 munavalget
- 1,5dl tuhksuhkrut
- 1tl sidrunimahla
Mulle meeldib pisut hapum glasuur, nii et lisan maitse järgi sidrunimahla juurde.
Vahusta munavalged ja tuhksuhkur, lisa sidrunimahl, võid ka värvida nt arooniamahlaga punaseks või kurkumi või safraniga kollaseks, kakaoga pruuniks jne. Nami-nami annab päris häid nippe ja ilusa visuaalse pildi ka juurde.