Ivan tšai – tundub lihtne, kuid siiski, kuidas seda ise teha? Mina olen aastaid teinud seda järgmisel viisil:
Kuna põdrakanep on Eestis väga levinud taim, on tema korjekohta lihtne leida ka autodest ja põldudest kaugel. Minu õnn on see, et ümber minu maja on ainult metsad, auto tee on eemal ja õhk ilusti puhas. Pean ainult väravast välja minema ja aia tagant lõikama hakkama. Proovin korjata taimed kohe õitsemise alguses. Sel ajal on lehed veel ilusti pehmed ja õrnad aga tahan õisi ka kasutada ja õitsemise ajal on taimed ka kõige väekamad. Kuna meil seda teed ikka kulub siis läheb korjamisele mitu päeva. Proovin lõigata selliselt kõrguselt, et võimalikult vähe kuivanud ja rikutud lehti kaasa tuleb, nii ei pea väga valima ja varte puhastamine läheb kiiremini. Muidugi tuleb korjamiseks valida ilus ilm, kui päike ka paistab on eriti tore.
Varred korjatud viin saunamajja närtsima. see pidi andma maitsenüansse teele juurde. Lasen närtsida lauasa järgmise päevani ja siis asun puhastama. Tõmban varred ülevalt alla pihku, lehtedest ja õitest puhtaks, nii et järgi jääb enam vähem tühi vars, see järel muljun kogu selle peos oleva lehe ja õite segu palliks nii kõvasti, et mahl lahti läheb, see lõhub rakku ja aroomid eralduvad paremini. Palli panen väikesesse ämbrisse, kordan tegevust kuni varred on kõik tühjad. Täna sain neli ämbrit põdrakanepit. Kel vähem soovi teha ja rohkem kannatlikkust on see võib suurte pallide asemel muljuda lehti ükshaaval ja need hoopis rulli keerata. Väga effektne kui tõmmates tassis lahti rullub.Mina ei raatsi head kraami, mis puhastamisest järgi on jäänud ära visata ja annan koledad lehed hoopiski kanadele, saavad nemadki oma osa, ainult tühjad varred lähevad komposti.
Hapendamine
Kui ilm oleks püsivalt päikseline ja ilus paneks need ämbrid õue või aknalauale päikse kätte aga meil ilmataat seda ei luba, seega kasutan kuivatit ja tõstan ämbrid kuivatisse 40 kraadi kätte hapnema. Päris kinni ei tasu ämbrit kaanetada, õhk võiks ligi saada ja taimepallikesi ei tohiks ka väga tugevalt teineteise vastu suruda, muidu võib hapnemise asemel kogu see segu hoopis hallitama minna. Ja isegi siis on juhtunud et kogu partii läheb nässu. Nüüd tuleb valida hapnemise aeg. See sõltub sellest millist teed tahta. Kui on soov saada rohelisele teele sarnast siis võiks lasta hapneda umbes 3 päeva aga kui sooviks on musta tee teisend siis peaks laskma hapneda juba 5 päeva kuni nädal. Soovitan vahepeal kontrollida,et hallitust ei oleks tekkinud.
Jälgin, et taimed oleks piisavalt kaua hapnenud, siis võtan nad välja, et suuremad pallid peenemaks hakkida. ma ei soovita liiga peenikest puru teha, aga see on juba maitse küsimus. Ja muidugi, kui oli viitsimist lehed rullida siis ei ole midagi vaja hakkida. Parajas jämeduses segu tuleb nüüd võimalikult ühtlase temperatuuriga ja võimalikult kiiresti ära kuivatada. kel kodus taime kuivatit ei ole võib praeahju kasutada. Seal vali 40 või maksimaalselt 50 kraadi ja jäta taimed ööseks panniga ahju. Kui segu on krõbe kuiv siis ongi valmis. Nüüd tuleb kogu tee topsidesse või purkidesse panna ja vitamiini pomm ongi talveks valmis. Ja mis veelgi parem – see tee on suurepärane asendaja mustale teele. Maitse on oluliselt pehmem ja meeldivam, puuduvad igasugused kõrvaltoimed kofeiini näol ja tervis tuleb mühinal.
Kui ilm on püsivalt päikseline ja ilus panen need ämbrid õue või aknalauale päikse kätte kui aga ilmataat seda ei luba, kasutan kuivatit ja tõstan ämbrid kuivatisse 40 kraadi kätte hapnema. Päris kinni ei tasu ämbrit kaanetada, õhk võiks ligi saada ja taimepallikesi ei tohiks ka väga tugevalt teineteise vastu suruda, muidu võib hapnemise asemel kogu see segu hoopis hallitama minna. Ja isegi siis on juhtunud et kogu partii läheb nässu. Nüüd tuleb valida hapnemise aeg. See sõltub sellest millist teed tahta. Kui on soov saada rohelisele teele sarnast siis võiks lasta hapneda umbes 3 päeva aga kui sooviks on musta tee teisend siis peaks laskma hapneda juba 5 päeva kuni nädal. Soovitan vahepeal kontrollida, et hallitust ei oleks tekkinud.
Järeltöötlus
Kui taimed on piisavalt kaua hapnenud, tuleb nad välja võtta ja suuremad pallid peenemaks hakkida. ma ei soovita liiga peenikest puru teha, aga see on juba maitse küsimus. Ja muidugi, kui oli viitsimist lehed rullida siis ei ole midagi vaja hakkida. Parajas jämeduses segu tuleb nüüd võimalikult ühtlase temperatuuriga ja võimalikult kiiresti ära kuivatada. kel kodus taime kuivatit ei ole võib praeahju kasutada. Seal vali 40 või maksimaalselt 50 kraadi ja jäta taimed ööseks panniga ahju. Kui segu on krõbe kuiv siis ongi valmis. Nüüd tuleb kogu tee topsidesse või purkidesse panna ja vitamiini pomm ongi talveks valmis. Ja mis veelgi parem – see tee on suurepärane asendaja mustale teele. Maitse on oluliselt pehmem ja meeldivam, puuduvad igasugused kõrvaltoimed kofeiini näol ja tervis tuleb mühinal.
Ivan tšai sisaldus
Kas teadsid, et põdrakanepi tee sisaldab kolm korda rohkem C vitamiini, kui sidrun, lisaks sisaldab põdrakanep flavonoide, parkaineid, väikeses koguses alkaloide, klorofülle, vitamiine, eriti palju on seal karotiini (provitamiin A).Põdrakanepi lehtedes leidub väga suur kogus mikroelemente – raud, vask, mangaan, nikkel, titaan, molübdeen, boor jt. Sellise mikroelementide buketiga ei saa uhkustada mitte ükski teine taim. Sõltuvalt kasvukohast leidub temas 69–71 mikroelementi – see on 2/3 Mendelejevi tabelist!
See eriline koostis selgitab selle taime universaalsust erisuguste terviseprobleemide kõrvaldamisel. Tee on kerge lahtistava toimega, pehmendav, leevendav, valu vaigistav, põletikke alandav, krampidevastane jne. Põletikuvastaste omaduste poolest ületab ahtalehine põdrakanep kõiki teisi ravimtaimi ja see on saanud kinnituse ka läbi teaduskatsete. Ta on väga efektiivne rahustaja, vähendab pinget, ärevust ja hirmutunnet.
Rahvameditsiin peab põdrakanepit ammustest aegadest ka kasvajatevastaseks vahendiks. Teaduskatsed kinnitavad ka seda taimetarkade väidet – õisikutest on eraldatud kõrgmolekulaarne ühend – kanerool, millel on madal toksilisus ja mis toimib kasvajatele pärssivalt.
Ta on üks parimaid antiseptikuid – teadusuuringud kinnitavad, et Ivan Tšai ületab oma põletikuvastaste omaduste ja laia toimespektri poolest kõiki teisi ravimtaimi.
Põdrakanepi toimed
Hea- ja halvaloomuliste kasvajate vastane profülaktika;· tugevdab potentsi;· efektiivne kuse-suguorgansüsteemi haiguste puhul (eriti võimsalt väljendub prostatiidi puhul);· mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite armistumine;· tugevdab immuunsust ja tõstab vastupanuvõimet viirusinfektsioonidele;· kaariese profülaktika;· parendab vere koostist;· vähendab organismis olevat intoksikatsiooni;· aitab toidu- ja alkoholimürgistuse puhul;· taastab jõuvarusid;· aitab neeru-ja sapikivide puhul ning põrna haiguste korral;· tugevdab juuste juuri;· C-vitamiini sisaldab rohkem kui sidrun;· kõrvaldab peavalusid;· normaliseerib vererõhku;· parendab vereloomet,· on röga lahtistajaks.
Ivan tšai on sobilik kasutada mao ja 12-sõrmiku haavandite, gastriitide, koliitide, enterokoliitide ja meteorismi korral, kuna normaliseerib mao limaskesta toimimist, parendab ainevahetust ja soolestiku peristaltikat;· on sobilik kasutada hüpertoonia, ateroskleroosi, kehvveresuse ja soolade ainevahetushäirete korral;· reguleerib närvisüsteemi tööd stressiolukordades, aitab vabaneda migreenist ja unetusest, vähendab ärevushäireid ja rahutust, mistõttu on teda Venemaal kutsutud ka «tukastajaks»;· rahustab ning parandab vastupidavust;· vähendab vere happesust ja puhastab verd;· soovitatakse kasutada veresoonte vegetatiivse düstoonia korral;· puhastab organismi toksiinidest;· sobib hästi suuõõne haiguste profülaktikaks ja normaliseerib suu limaskestade seisundit;· efektiivne valuvaigisti ja palavikualandaja;· tugev põletikuvastane toime;· taastab organismi jõuvarusid;· sobiv kasutada seesmiste verejooksude ning valuliku menstruatsiooni korral; on efektiivne alkoholimürgistustest taastumisel ja teda kasutatakse isegi delirium tremens’i korral.
Kus ivan tšaid veel kasutada
Põdrakanepi tee on tõhus nii joogikruusis kui ka toidulaual. Kuna ta ei sisalda kofeiini, ei teki temast sõltuvust ning teda võib ohutult tarbida ka pikaajaliselt. Kõikides «rohelistes» toitudes alates varakevadest võib teiste lehtede kõrval kasutada ka põdrakanepi lehti, nii salatites kui ka suppides. Põdrakanepit kasutati laialt nii majapidamises kui ka kosmeetilistes protseduurides. Leotisega puhastati nägu ja keha, peenestatud lehtedest aga valmistati nahka noorendavaid maske
Põdrakanepi «villaga» täideti patju ja madratseid. «Metsikuks linaks» kutsuti teda aga seetõttu, et vartest saadavast kiust oli võimalik punuda köit ja valmistada lõnga.
Ka saunavihtadesse lisati põdrakanepi oksi. Kuumas aurus hakkab saunas levima meeldiv aroom, mida eritavad kaunid õied.
Kui nüüd teed tegema hakata, siis peab teadma, et Ivan Tšai tahab pikalt tõmmata – nii umbes 13 minutit, siis on värv ja aroom õiged. Värv ja maitse intensiivsus sõltub tõmbamise ajast ja teelehtede kogusest ka. Aga soovituslik on ikka üks tl segu ja tass vett. aga see on maitse ja proovimise küsimus.
Veel ivan tšai tegemise viise
Järgmist laari plaanin teha vanade vene traditsioonide järgi. Lihtsalt huvitab, kas tekib ka maitse vahet. Vana viis on natuke teist moodi, kuid igati huvitav. Peale korjet tuleb lehed ahjus või kuivatis kuivatada, seejärel aurutada, alles siis muljutakse lehed ja seejärel õhukese kihina hapendatakse, lõpuks jälle kuivatatkse. Väidetavalt annab ka paremini välja ja tõmbab kiiremini ära.
Ivan tšai traditsioone lõhkudes proovisin ka moodust, mis on lihtne ja oh üllatust sama maitsev kui teised Ivan tšai tegemise viisidel saadud teed. Korjatud lehed toppisin hakklihamasinasse, sealt ämbrisse hapnema 5’ks päevaks ja siis kuivatisse. Proovisin kuivatatud segu ka röstida aga see ei andnud midagi erilist juurde.
Tulemus: teelusikatäis teed annab kohe välja musta tee värvi ja pea kõik ivan tšai maitsenüansid, on natuke maitsekam isegi. Seda ilmselt tänu tugevalt väljapressitud mahladele. kahjuks ei jää tee tõmbamisel nii ilusaid lahtirulluvaid lehti vaid lihtsalt puru. Vaev on väiksem ja tootlikkus suurem, tulemus suht sama.
Lisaks võiks teha õitest nastoikat või ka lehtedest. Igal juhul on lootust, et järgmisel talvel on meie pere terved nagu purikad.