Kodune seebitegu on olnud aastaid minu hobi seetõttu olen saanud katsetada kõikvõimalikke erinevaid meetodeid. Võiks ju öelda, et seep on seep, ja poes on need müügil üsna soodsa hinnaga aga ise tegemise rõõm on alati kõige suurem. Peale selle, saan kodus seepi tehes veenduda, et minu seebil oleksid just need omadused, mida parasjagu otsin, selline lõhn ja värv mida soovin ja miks mitte ka soovitud kuju. Kuju saab seebile anda erinevate vormidega, mitmed sellised on müügil ka meie Eesti poodides nt relumee.ee või isegi tavalisest toidupoest on võimalik osta erinevaid küpsetusvorme, milles saab seepe tahendada. Minul on näiteks vorm, kus on kuus paraja suurusega südant, mahutab umbes 600-700 g seepi aga olen ostnud ka eraldi seebivorme. Kõige lihtsam on kasutada silikoonist leivavormi või isegi piimapakke, viimased saab seebi ümbert lahti lõigata ja pärast minema visata.
Aga nüüd seebi enda juurde. Kõige lihtsam on muidugi osta poest seebimass , seda sulatada, vastavad lõhnad ja värvid juurde lisada, vormi tahenema panna ja valmis ta ongi. Kui nüüd tahta seepi teha nii, et saad valida millised rasvad seebi sisse lähevad, siis on mõistlik kasutada seebikivi ja külmmeetodil seep valmis teha. Vilunumad võivad ka seepi keeta, kuid siis võivad osad rasvad oma head mõjud pika kuumutamisega kaotada. Siin postituses keskendun külmmeetodile.
erinevad rasvained seebi tegemisel
Enne alustamist võiks mõelda, mis ootused sul seebile on. Seebi omadused, mida saad erinevate rasvade lisamisega kontrollida on: vahutavus, puhastavad omadused, niisutavus, kõvadus, säilivus ja kreemisus. Erinevad rasvad annavad erinevaid omadusi.
Puhastavad ja vahutavad omadused käivad tihtilugu käsikäes, kuid viimastele omadustele vastav rasvaine on samavõrra vähem nahka niisutav ja ei anna ka pikka säilivust ning tugevust.
Puhastavad ja vahutavad rasvained on järgmised:
Fraktsioneeritud kookosrasv
Kastoorõli (ainult vahutav)
Muskaatpähkliõli
murumuru või
Palmituuma õli
Hea säilivuse annavad:
Ghee,
kokum rasv,
mangoseemne või,
palmiõli,
sheavõi,
kakaovõi
Seebi kõvadusele aitavad kaasa sellised rasvained:
kookosrasv
aloe või
kakao või
koku või
kastoorõli
sheavõi
Seebi teevad kreemiseks ja mõnusaks järgnevad rasvad:
kastoorõli
kakao või
kokum või
mango või
palmirasv
shea või
Nahka niisutavad
Nahka niisutavad peaaegu kõik õlid aga eriti hea ja niisutav on oliivõli, soovitav on osta oliivijääkõli, mitte ainult hinnavahe pärast aga ka omadused seebis on jääkõlil paremad, rasvadest ka palmirasv ning sheavõi. Mainimist tasub veel porgandiseemne õli, millel on muidki häid omadusi nahale, eriti omane inimese nahale on jojoba õli.
Jojoba õli kasutan ka siis, kui tahan tahket juustepesu seepi teha. See on eriti mugav lennukisse kaasa võtmisel aga ka säilivuse poolest, plussiks on veel, et et seda kulub vähem, kui vedelat šampooni.
Kui oled välja mõelnud milliste omadustega seepi sa soovid teha, siis tuleks hakata kombineerima aineid omavahel, seda on mõistlik teha kalkulaatoris, minu lemmik on www.soapmakingfriend.com sest seal saab täiuslikult tasakaalustatud retsepti mõnusalt ja lihtsalt paika panna. Kalkulaator annab ka täpse seebikivi kaalu ja vee kaalu, mida kasutada, Mõistlik on jätta vähemalt 5% rasvadest seebistumata, nii säilivad rasvade head ja naturaalsed omadused paremini. Samas ei ole arukas seda protsenti liiga suureks ajada, kuna siis säilib seep vähe aega. Üldjuhul teeme ikka vähemalt kilo seepi korraga ja kindlasti ei suuda me seda kilo mõne kuuga ära kasutada.
kuidas valida koostisosi
Mina proovin seebis kasutada võimalikult soodsa hinnaga koostisosasid ja mitte seebitegu liiga keeruliseks ajada, va juhul, kui mul on rasvade ja õlide jäägid, siis need on küll mõnus kõik sinna sisse ära kasutada. Üldjuhul kasutan oliivõli ta pehmendavate ja niisutavate omaduste pärast vähe, pigem armastan kastoorõli, kuna see vahutab super hästi ja samas on mõnusalt niisutav ja kreemine. Lisan ka kookosrasva, sest see jällegi on nii vahutavate kui ka puhastavate omadustega ja teeb seebi ka vähe kõvemaks. Nüüd võib mõelda säilivuse peale. Kõige paremini meil müügil olevatest normaalse hinnaga rasvainetest annab säilivust palmirasv, kuid selle kasutamine võib olla eetiliselt ebameeldiv, kuna palmide kasvatamine vähendab vihmametsade osakaalu ja ka “fairtrade” on küsimus palmirasva kasutuse juures, kui saab võib eelistada kokum võid, sellel on ka muid toredaid omadusi nagu tugevuse, ja niisutavuse andmine ning kreemisus.
Vanade traditsioonide järgi tehti seepi loomsetest rasvadest, kui mõtlete neid kasutada, siis soovitan esmajärjekorras mõelda kitserasva peale, seejärel lambarasvale ja alles siis muud rasvad. Kitse rasval ja lamba rasval on väikese erinevusega kõik head omadused nagu vahutavus, puhastavus, naha niisutavus, säilivus ja kreemisus, nad küll ei vahuta ja puhasta nii hästi kui kookosõli või kastoorõli aga kaval on viimaseid siis juurde lisada ja ideaalne seep ongi käes. lisaks on hind ka täiesti arvestatav.
Nüüd aga töövahendite juurde.
Seebikivi puhul peab meels pidama ohutust, tegemist on tugevalt söövitava ainega, olen mõne teraga suutnud oma töötasapinna juba ära rikkuda. seebikivi ei taha säilimisoludes mitte mingit kokkupuudet veega ega niisukusega, kuna sel juhul hakkab see kohe reageerima, muutudes kuumaks.
Selle tõttu tuleb varuda kaitseprillid, pikad kummikindad, ja kindlasti ka mask. Seebikivi lahustumisel vees erituvad aurud, mis võivad olla ohtlikud sisse hingamisel. Meeles tuleb pidada, et seebikivi lisatakse alati veele, mitte vastupidi, et vältida ootamatut reaktsiooni.
Lisaks on vaja kaks erinevat nõud, mis mõlemad mahutavad üle 1l vedelikku parem isegi 1,5l mahutavusega kopsikud. Mulle meeldivad natuke kitsamad kannu moodi metallnõud, parem teflon või emailkattega, et seebikivi mingi metalliga reageerima ei hakkaks, plastik sobib samuti, kuni see vähemalt 70 kraadi temperatuuri välja kannatab.
Vaja on veel spaatlit ja saumiksrit ning lusikat seebikivi mõõtmiseks ja vette kaalumiseks. Meeles peab pidama, et seebikivi kaal ei tohi erineda välja arvutatud SAP arvust muul juhul, kas seep ei seebistu või siis ei saa selle PH kasutuskorda. Kindlasti elektroonilist kaalu, mida täpsem, seda parem, kaks kraadiklaasi
Mõelda võiks ka sellele, et seep võiks lõhnata meeldivalt ja olla mingit värvi, naturaalseid värve on palju aga alati võib kasutada ka spetsiaalset seebivärvi. Lõhnade suhtes on samuti olemas naturaalne ja keemiline valik. Naturaalsetest võib proovida erinevaid eeterlike õlisid ja lisaks on olemas pisut odavamad aroomõlid.
Külmmeetodil seebi tegemine
Ma soovitan alati alustada külmmeetodil seebi tegemisest.
- Kaalu ühte nõusse retsepti järgi vesi, jälgi, et sa kannaksid kaitsevarustust: prillid, mask ja kindad. Lisa seebikivi, ära eksi kaaluga. see on väga oluline! Sega vee ja seebikivi segu lisades seebikivi veele, mitte vastupidi. Seda kõike on mõistlik teha lahtise akna all või hea ventilatsiooniga kubu all. Nüüd võib panna segu sisse termomeetri ja jätta see jahtuma, kasutusvalmis on segu siis kui temp on 40-30 kraadi vahel.
5. Segu on muutunud tihedamaks, saumiksri pinnaletõstmisega jääb segusse miksri jälg. Õige hetk on lisada värvained. Enam ära mikserda vaid lihtsalt sega värv sisse, sama kehtib lõhnaainete puhul, nt kookos ja vanilje muudavad seebisegu väga kiiresti üsna tahkseks ja siis on seda väga raske vormi saada.
segu vormi ja ootama
6. Nüüd vala segu kiiresti vormidesse, aita spaatliga viimased riismed kaasa.
7. Et seebi pinnal liigseid reaktsioone õhuga ei tekiks kata vormid toidukilega ja mässi siis rätikute ja tekkide sisse. Mida kauem seebikivi reageerib ja segu soe püsib seda parem on. Nüüd võid oma tulevase seebi 24 tunniks rahule jätta. Lase sel rahus seebistuda ja kõveneda aga pea meeles, et seep veel valmis ei ole. Kui kasutasid selliseid vorme, kus seepi välja väänata (nt silikoonvorm) või lõigata (piimapakk) ei saa siis võid 12 tunni pärast panna vormid sügavkülma, see aitab hiljem seepi vormidest paremini välja saada.
Järgmisel päeval
24 tunni pärast eemalda vorm. Kui tegid seepi leivavormis või piimapakis, siis tuleb nüüd seep lõigata, kas noa või spetsiaalse lõikajaga parajateks tükkideks ja tõsta restile järelvalmima, kui vormis siis koputa seebid vormist välja ja pane samuti restile järelvalmima. Järelvalmimine kestab umbes neli nädalat aga parim seep on 6 kuu vanune, siis on see piisavalt kõva ja oma parimas vormis.
Kui seep on oma aja täis seisnud tuleks mõõta ta PH taset, see peab olema vahemikus 6-9, kui PH on üle selle tuleks seep jätta mõneks nädalaks järelvalmima.
Seebile võib panna ka erinevaid lisandeid, nt lille kroonlehti või miks mitte ka nääri, et seda saaks riputada, nii ei ligune seep kunagi vesise alusel ja seda on mugav kasutada ka. Ärge lisage seebi segu sisse lavendli õisi, need reageerivad seebimassiga ja lõpuks näeb seep välja nagu see oleks hiirepabulaid seest täis. Küll aga võib neid panna seebi peale.
Panen siia paar oma lemmik retsepti ka:
Kanepiseep
Hea vahutavuse ja pesevate omadustega, niisutav ja väga kreemine seep. kanepiõli on tuntud oma heade omaduste poolest ja kui on soovi võib seda seepi spirulina või muu pulbriga (klorella) ka rohelisemaks värvida, et nimi enda ka õigustaks – kanep ju üsna roheline taim.
Kokum või 300g
Kookosrasv: 200g
Kastoorõli: 185g
Kanepiõli: 150g
Vesi: 204,39g
NaOH (seebikivi): 102,2g
Lihtne täiuslikult vahutav ja niisutav seep
siin seebis on eestlasele kõik ideaalsed omadused alustame ainete kättesaadavusest kuni nende heade omadusteni. see seep on vahutav, puhastav mõnusalt niisutav, piisavalt kõva, säilib normaalselt ja tundub nahal mõnusalt kreemine. Kerge puhta lõhna jätavad tsitruselised ja lillelise tsitruselise aroomi annab neroli.
Oliivõli: 300g
Kookosrasv: 250g
Kastoorõli: 150g
Kakaovõi: 150g
Vesi: 215,8g
NaOH (seebikivi): 107,9g
Ma olen märkinud NaOH seebikivin kuna tegelikult saab kasutada ka KOH aga see on seebikiviks vedelseepidele. Sellest mõni teine kord.
Mõnusat seebi tegemist!!!